Ruim 5.000 bezoekers bij de Open Energiedag op zaterdag 17 september 2022

Meer dan vijfduizend bezoekers namen op zaterdag 17 september tijdens de tweede Open Energiedag een kijkje bij 62 duurzame energieprojecten. “Super goed dat zoveel mensen zijn komen kijken naar de wereld achter hun stopcontact en thermostaat”, zegt Olof van der Gaag, directeur Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). “Betrokkenheid van burgers is van levensbelang, want we zijn met elkaar op weg in deze transitie naar een duurzame energievoorziening.” 

De NVDE maakt een jaarlijks evenement van de Open Energiedag, waarvan Branchevereniging Bodemenergie een van de initiatiefnemers is. “Noteer de derde zaterdag in september maar vast in de agenda.” Ruim zestig duurzame energieprojecten openden de deuren om burgers kennis te laten maken met hun project. Voorbeelden zijn een boottocht naar een windpark op het IJsselmeer, een wandeling langs verduurzaamde monumenten, een kijkje in de keuken bij een bedrijf dat duurzame energie uit de combinatie van zout en zoet water produceert, het bezoeken van windparken in aanbouw en meerdere leerzame rondleidingen over zonneparken die veel aandacht besteden aan biodiversiteit. De 62 locaties die de deuren openden zijn hier te vinden. In samenwerking met Cycling4Climate waren er ook fietstochten in verschillende regio’s.

De NVDE publiceerde op 17 september het opinieonderzoek door Motivaction. Daaruit blijkt dat Nederlanders meer voorstander zijn geworden van de energietransitie door de oorlog in Oekraïne, en ook positiever zijn geworden over windmolens en zonneparken in hun eigen gemeente.

Daar krijg je energie van

De Open Energiedag is onderdeel van de campagne ‘Daar krijg je energie van’. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) startte de campagne samen met zes (branche-)organisaties: NWEA, Holland Solar, EnergieSamen, Vereniging Warmtepompen, Branchevereniging Bodemenergie en Geothermie Nederland. Het doel is het versterken van kennis en (lokaal) enthousiasme voor de energietransitie. Met onderbouwde informatie en goede voorbeelden, laten we zien waar de duurzame energiesector aan werkt.

Partners: Stichting WarmtenetwerkEnergie Nederland, DMEC, NBKL, Natuur & Milieu, H2 Platform, Natuur- en Milieufederaties, Energie van Utrecht.