Energie uit eigen bodem heeft de toekomst

Er bestaan vele vormen van en mogelijkheden met energieopslag. Energieopslag in de bodem is zo’n mogelijkheid. En deze is soms eenvoudiger en effectiever dan men denkt. Met deze woorden nodigden Gebruikersplatform Bodemenergie in samenwerking met Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) geïnteresseerden uit voor een workshop op donderdag 13 april in de theaterzaal van De Zwarte Doos in Eindhoven. Maar naast opslag in de bodem kwamen ook andere, innovatieve opslagmethoden aan bod.

Verslag van de bijeenkomst op 13 april 2023

Dagvoorzitter Henk van Zoelen opende de interactieve middag en gaf vervolgens het woord aan Mark Boneschanser, directeur van het ‘Institute for Renewable Energy Systems (EIRES)’ van de TU/e. Ook kregen de bezoekers een presentatie, via een last minute ingeplande videoverbinding, van Moniek Tromp, hoogleraar Materiaalchemie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij was bereid gevonden om een voordracht te houden over de potentie van oplaadbare accu’s.Thijs Meulen van de TU/e en Jeroen Rijnsburger van Unica spraken over een WKO-installatie op het TU/e-terrein die al 20 jaar naar ieders grote tevredenheid energie levert. Bram Cappers van de TU/e nam de bezoekers mee in een verhaal over netcongestie: file op het stroomnet, en alles wat daarmee te maken heeft. Eddy Allefs, CTO bij Cellcius, ging in zijn presentatie in op de innovatieve techniek van energie opslaan in een zoutbatterij. Tot slot ging Ton van Cuijk van Enexis in op de uitdagingen van netcongestie, waarbij ook oplossingen, waaronder congestiemanagement, aan de orde kwamen.

Verder was er in de middag veel ruimte voor gesprekken en discussies, onder meer aan discussietafels. Ook kregen de gasten nog een rondleiding naar de technische installaties van de TU/e, waaronder de WKO. Wil je meer weten over deze bijeenkomst, lees en download dan het verslag van de middag of bekijk de handouts van de sprekers.

Download het verslag: Verslag bijeenkomst 13 april 2023 bij TU Eindhoven

Ook kun je hieronder de handouts downloaden van de presentaties van de verschillende sprekers:

Presentatie Bram Cappers

Presentatie Eddy Alefs Cellcius

Presentatie Henk van Zoelen Introductie

Presentatie Ton Cuijk Enexis

Presentatie TUe en Unica

Andere bijeenkomsten