Nabeschouwing bijeenkomsten
Wij organiseren veel evenementen om kennis over bodemenergie en ontwikkelingen op dit vlak te delen met eindgebruikers, beheerders van WKO-systemen en andere geïnteresseerden. Via deze pagina vindt u altijd een overzicht van alle afgelopen symposia, bijeenkomsten, workshops en webinars. Via de ‘lees meer’-buttons kunt u een uitgebreid verslag, de hand-outs, video’s en overige informatie (terug)kijken.
Bekijk ook onze Agenda voor de bijeenkomsten die we in de komende periode organiseren.
Recent georganiseerde bijeenkomsten
Online spreekuur over toepassing mini-warmtenetten met bodemenergie in bestaande bouw
Steeds meer bewoners van bestaande woningen bundelen hun krachten om gezamenlijk te verduurzamen. Hun gemeenschappelijke doel is de woningen efficiënt verwarmen en koelen met kostenbesparingen als resultaat. Iets waar tijdens dit online spreekuur op dinsdag 10 september diverse experts hun kijk op gaven.
Interessante workshop over optimalisatie van WKO-installaties via WKO-scan
Op woensdag 22 mei organiseerden de Provincie Overijssel en het Gebruikersplatform Bodemenergie de Workshop ‘Veel voordeel door goed beheer en onderhoud van uw Bodemenergiesysteem’. De bijeenkomst vond plaats in het Provinciehuis te Zwolle en trok 20 belangstellenden.
WKO-beheerders en exploitanten komen samen op Nationaal Symposium Bodemenergie 2024
A.s.r Verzekeringen in Utrecht opende donderdag 23 mei 2024 de deuren van haar hoofdkantoor voor de tiende editie van het Nationaal Symposium Bodemenergie. Gebruikersplatform Bodemenergie organiseerde dit evenement voor eindgebruikers van bodemenergie, maar ook vertegenwoordigers van overheden, commerciële partijen en andere geïnteresseerden in bodemenergie. Het programma zat vol lezingen en interactieve sessies en richtte zich op het verbinden en informeren van WKO-eigenaren, beheerders en exploitanten.
Experts delen ervaringen met WKO-systemen tijdens leerzaam webinar
Hoe werkt een WKO-systeem precies? Wat komt er kijken bij de aanleg ervan? En welke situaties lenen zich goed voor zo’n systeem? Op deze en andere vragen kregen geïnteresseerden antwoord tijdens het webinar op woensdag 7 maart 2024.
Succesvolle Masterclass Bodemenergie voor de utiliteit
Vanaf de bovenste verdieping van het Facilicom-gebouw hadden de deelnemers op 29 februari een prachtig, doch ietwat bewolkt uitzicht over Schiedam, Vlaardingen en Rotterdam. Een gebied vol duurzame energiemogelijkheden. Zo ook bodemenergie.
Boeiende workshop biedt inzicht in florerend bodemenergiesysteem op HTCE
Op woensdag 31 januari kwamen zo’n honderd belangstellenden naar een boeiende workshop die het Gebruikersplatform Bodemenergie samen met de High Tech Campus Eindhoven (HTCE) en Hydreco organiseerde.
Veel vragen op spreekuur over invoering van Omgevingswet
Op 7 november vond er een spreekuur plaats, mede georganiseerd door de provincie Overijssel. Daarin vertelde Kees Berghuis van Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (ODNZKG) over wijzigingen in de regelgeving.
Hoe pak je als gemeente de regie om tot een succesvolle warmtetransitie te komen?
Er dreigt een wildgroei aan complexe systemen te ontstaan, met een negatief neveneffect,...
Lessen trekken uit duurzaamheidstoepassingen van bodemenergie en aquathermie
Bodemenergie en aquathermie spelen een belangrijke rol in de energietransitie. Tijdens een workshop op 26 september over deze energiebronnen deelden ontwikkelaars, installateurs en drinkwaterbedrijf en tevens gastheer Dunea hun bevindingen over deze duurzaamheidstoepassingen.
Meer mogelijkheden voor bodemenergie op hogere temperaturen
Wat is de potentie, ofwel het duurzaamheidsperspectief, van ondergrondse warmteopslag? Dat was de centrale vraag tijdens de workshop die het Gebruikersplatform Bodemenergie samen met gastheer Koppert Cress organiseerde.
Gemeentes krijgen meer inzicht in bodemenergie tijdens spreekuur
Antwoord geven op de vele vragen die gemeenten hebben over de vele aspecten rondom de toepassing van bodemenergie. Dat was de insteek van het digitale spreekuur dat de Provincie Overijssel in samenwerking met het Gebruikersplatform Bodemenergie organiseerde.
Kennis opdoen en netwerken tijdens Nationaal Symposium Bodemenergie
Veel kennisdeling, interessante discussies en de uitreiking van de WKO Duurzaamheid...
Energie uit eigen bodem heeft de toekomst
Er bestaan vele vormen van en mogelijkheden met energieopslag. Energieopslag in de bodem...
TU Delft gaat versneld naar CO2-neutraal met veel bodemenergiesystemen
Het Gebruikersplatform Bodemenergie organiseerde dsamen met de TU Delft op 3 november een zeer afwisselende en boeiende workshop op de TU Delft met verschillende sprekers.
Volop kansen voor inzet van bodemenergie in bestaande woonwijken
Kun je ook in de bestaande bouw met bodemenergie aan de slag? Dat was de centrale vraag tijdens het webinar dat het Gebruikersplatform Bodemenergie op 21 september organiseerde. Drie zeer deskundige sprekers belichtten de verschillende aspecten van deze vraag – de techniek, de regelgeving, de exploitatie – waarna aan het einde van de middag de vraag met ja kon worden beantwoord.
Veel voordelen door WKO-systemen binnen warmtenet te koppelen
“Workshop over bodemenergie op 08-06-2022”
Wat is de meerwaarde van een gecoördineerde en gebundelde inzet van bodemenergie op campussen en bedrijfsterreinen? Die waarde is erg groot, zo was het overduidelijke antwoord na het bijwonen van de workshop op 8 juni jongstleden.
Kennisuitwisseling staat centraal bij Nationaal Symposium Bodemenergie
Op donderdag 19 mei bezochten circa 100 mensen het Nationaal Symposium Bodemenergie dat door het Gebruikersplatform Bodemenergie werd georganiseerd. Naast discussie en kennisoverdracht werden ook drie bodemenergie-ambassadeurs in het zonnetje gezet waarbij één van hen de WKO Duurzaamheid Award 2022 ontving.
Diederick Hilckmann wint WKO Duurzaamheid Award 2022
Op 19 mei ontving Diederick Hilckmann, beheerder van de werktuigkundige installaties aan...
Beheer en onderhoud zijn essentieel voor bedrijfszekere inzet bodemenergie
De provincie Overijssel organiseerde samen met het Gebruikersplatform Bodemenergie een online kennissessie op 19 april, om enerzijds gemeenteambtenaren in en buiten de provincie nader te informeren. Maar de informatie was ook bedoeld voor eigenaren en vergunninghouders van WKO-systemen.
Noord-Brabant reguleert bodemenergie, maar biedt nog legio kansen
Op donderdag 20 januari keken een kleine 200 mensen naar een webinar dat het Expertiseteam Warmte in Noord-Brabant samen met het Gebruikersplatform Bodemenergie organiseerde. Doel van dit webinar was het geven van een toelichting op de omgevingsverordening die de provincie Noord-Brabant binnenkort aanneemt om drinkwaterbronnen te beschermen.
Veel nieuwe inzichten na workshop over bodemenergie bij ziekenhuizen
Op 29 september kwamen circa 50 mensen samen in Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Zij luisterden daar naar vijf zeer interessante presentaties over de inzet van bodemenergie bij ziekenhuizen. Ervaren eindgebruikers vertelden daar over de ‘lessons learned’ en gaven inzicht in de wijze waarop zij de balans in de bronnen handhaven. In veel situaties is het bijzonder lastig om het warmteoverschot, waar veel ziekenhuizen mee te kampen hebben, efficiënt voor andere toepassingen in te zetten.
Veel nieuwe inzichten over warmte- en koudelevering aan appartementen
Circa 170 personen namen op 9 juni deel aan het online kennisevent dat werd georganiseerd door het Gebruikersplatform Bodemenergie. Het centrale thema tijdens dit webinar was warmte- en koudelevering aan appartementencomplexen.
Praktisch toepasbare kennis voor overheden en eindgebruikers
Het Gebruikersplatform Bodemenergie organiseert regelmatig evenementen om kennis over bodemenergie en ontwikkelingen op dit vlak te delen met eindgebruikers, beheerders van WKO-systemen en andere geïnteresseerden. Deze bijeenkomsten worden zeer goed bezocht en als zeer nuttig ervaren. Op onze website vindt u altijd een overzicht van de evenementen die gepland staan.
Koelen met bodemenergie als centraal thema tijdens webinar
Circa 150 deelnemers namen op 21 april deel aan een webinar dat werd georganiseerd door het Gebruikersplatform Bodemenergie in samenwerking met de provincie Zuid-Holland. Tijdens dit online kennisevent stond de koudevraag in gebouwen en woningen centraal. Om vastgoed duurzaam te kunnen koelen, zullen we de komende decennia op grote schaal gebruik kunnen en moeten maken van de koude in de bodem.
Webinar Toepassingen en prestaties van bodemenergie in de praktijk
Wat kunt u leren van de toepassingen en de prestaties van bestaande WKO’s in de provincie Noord-Brabant? En hoe kunnen inwoners van een gemeente andere mensen enthousiast maken om zelf de verduurzaming een impuls te geven? Het zijn twee van de onderwerpen die op 3 december aan de orde kwamen tijdens het webinar dat het Gebruikersplatform Bodemenergie samen met de provincie Noord-Brabant organiseerde.