Een wijk met 1.500 woningen, volledig gasloos en voorzien van duurzame warmte én koeling. Dat klinkt als een ambitieus plan voor de toekomst. Maar in Etten-Leur is het al sinds 2005 de realiteit. In de wijk Schoenmakershoek draait alles om bodemenergie – een bron van...
Nieuws
Een opleiding bodemenergie volgt u bij de bron: Branchevereniging Bodemenergie
Bent u actief in de wereld van duurzame energie of werkt u bij de overheid, omgevingsdienst of als opdrachtgever? Dan is actuele en diepgaande kennis over bodemenergie onmisbaar. De energietransitie vraagt om professionals met knowhow en expertise. Breng daarom uw...
Frans Heinis en Frank Agterberg benoemd tot Erelid
Frans Heinis staat als één van de oprichters van de NVOE (Nederlandse Vereniging voor Ondergrondse Energieopslag) aan de wieg van onze branchevereniging. In jaren negentig richtte hij de NVOE op, samen met een vijftal andere visionaire boorbedrijven die zich met energieopslag in de ondergrond bezighielden. Dit was de voorloper van de huidige Branchevereniging Bodemenergie, die onder voorzitterschap van Frank Agterberg een grote stap voorwaarts heeft gemaakt.
The Green Village als proeftuin voor energie uit ondergrondse constructies
De energietransitie vraagt om slimme, duurzame oplossingen die verder gaan dan traditionele technieken. Daarom groeit de behoefte aan geïntegreerde concepten die bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige gebouwde omgeving. Bodemenergie past bij nagenoeg alle geïntegreerde concepten.
Hoe Amsterdam verandert in een aardgasvrije stad
Optimale inzet van bodemenergie in gebiedsontwikkeling Verduurzamen in Amsterdam is een complexe opgave. In Amsterdam worden nieuwe woon- en werkgebieden ontwikkeld. Daarbij gaat het vaak om hoogstedelijke gebiedsontwikkelingsprojecten waar bodemenergie een geschikte...
Experts delen ervaring met warmtenetten tijdens leerzaam webinar
Op dinsdag 25 maart stonden (mini-)warmtenetten met bodemenergie centraal tijdens het webinar van Gebruikersplatform Bodemenergie. Ruim 200 geïnteresseerden van gemeentes en andere overheden, commerciële partijen, opleidingen en andere achtergronden schakelden in.
Lokaal duurzaam verwarmen en koelen, hoe werkt het?
Een belangrijk doel van Branchevereniging Bodemenergie is het delen van kennis over bodemenergie en de voordelen zichtbaar maken. Een van de vele voordelen van de techniek is ook meteen het nadeel: wat onder de grond zit zie je niet. Bodemenergie is als de wortels van...
Warmte- en elektriciteitsoverschotten opslaan in lokale seizoensopslag
Seizoensopslag van warmte en elektriciteit biedt een veelbelovende oplossing om structurele overschotten beter te benutten en stedelijke warmtenetten efficiënter te maken. Door deze technologieën slim toe te passen, kan de afhankelijkheid van fossiele energiebronnen worden verminderd en kan een robuuster, duurzaam energiesysteem ontstaan. Stichting Warmtenetwerk publiceerde er een artikel over.
Onderzoek: Benut de ruimte in ondergrond voor verduurzaming binnenstedelijke gebieden
Om de klimaat– en energiedoelstellingen, meer duurzame energie en minder CO2-uitstoot, te halen, is grote opschaling van het gebruik van bodemenergie nodig. De ondergrondse potentie van bodemenergie wordt nog niet volledig benut, en vooral in binnenstedelijke gebieden is nog ondergrondse ruimte beschikbaar voor bodemenergie. De onderlinge afstand tussen bodemenergiebronnen wordt nog altijd conservatief te groot gehouden, waardoor de ondergrondse ruimte niet optimaal wordt benut en minder gebouwen toegang krijgen tot de technologie.
Vandaag is het Green Energy Day! En zo schuiven we deze dag op naar oudjaar
Vandaag, op maandag 24 maart 2025 is het Green Energy Day. Dan is alle duurzame energie die we in Nederland produceren ‘op’ voor dit jaar, als we alles achter elkaar zouden gebruiken. Dit jaar is Green Energy Day maar liefst zestien dagen opgeschoven! Dat is een record. Als we jaarlijks minstens twaalf dagen opschuiven, komen we in 2050 uit op 31 december. Dan is al onze energie hernieuwbaar. De NVDE schatte het effect van maatregelen in, zodat we Green Energy Day op oudjaar kunnen gaan vieren.
Starten zonder akkoord op melding?
Uiterlijk vier weken voor de start van de aanleg van een bodemenergiesysteem moet een melding gedaan worden bij de gemeente. De gemeente kan dan beoordelen of de melding volledig is. Alleen bij een volledige melding mag er gestart worden. Een melding die niet volledig is, is feitelijk geen melding. De beoordeling van meldingen wordt namens de gemeente door de omgevingsdiensten gedaan.
Laat duurzame energieprojecten bijdragen aan oplossen stikstofcrisis
De stikstofcrisis belemmert driekwart van de bedrijven die werken aan duurzame energieprojecten, zo blijkt uit een inventarisatie van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), waaraan de leden van Branchevereniging Bodemenergie hebben meegewerkt. Energie(infra)projecten moeten voorrang krijgen in de verdeling van de stikstofdepositieruimte bij de stikstofbanken.
Maatschappelijk vastgoed verwarmen met maatschappelijke warmte
Aquathermie in combinatie met bodemenergie biedt ongekende mogelijkheden voor een duurzame, toekomstbestendige verwarming en koeling van vastgoed. En de warmte is gratis beschikbaar. Een van de vele praktijkvoorbeelden daarvan is het zwembad en sportcentrum De Blinkerd in Scheveningen, dat volledig van het aardgas af is.
Installateur aan het woord: Waarom een warmtepomp met bodembron het investeren waard kan zijn
Op de vraag: “Wie kiest er voor een bodem-waterwarmtepomp?” antwoordt installateur van warmtepompen Ludwig Nijhof stellig: “Mensen die zich erin hebben verdiept.” Hij licht toe dat bodem-waterwarmtepompen niet alleen zuiniger zijn, maar ook meer comfort bieden en betrouwbaarder zijn.
Nieuwe stadswijk in Den Bosch voorbeeld van duurzame stadsontwikkeling
Thermische energie uit de Dieze in combinatie met warmte-koudeopslagsysteem SDK Vastgoed en Essent Infrastructure Solutions hebben op 4 februari jl. een overeenkomst ondertekend voor een strategische partnership en starten met de realisatie van een innovatief en...
Green Energy Day 2025 valt op 24 maart
In 2025 is Green Energy Day op 24 maart. Dan is alle duurzame energie die we in Nederland produceren ‘op’ voor dit jaar, als we alles achter elkaar zouden gebruiken. Dit jaar is Green Energy Day maar liefst zestien dagen opgeschoven.
‘In de bestaande bouw liggen nog enorm veel kansen voor bodemenergie’
Bodemenergie is een heel volwassen techniek, waarin Nederland internationaal vooroploopt. Dan is het een mooie uitdaging om je steentje bij te dragen aan de zichtbaarheid en de toepassingen van bodemenergie binnen de energietransitie.
Herziene Cursus C: Ontwerp en realisatie bovengrond 3, 10 en 17 juni
De Cursus C: Ontwerp en realisatie van bovengrondse systemen in maart is bijna volgeboekt! Wees er dus snel bij voor de volgende cursus C, die gehouden wordt op 3, 10 en 17 juni. Leer alles over de manier van energieopwekking, afgifte, systeemconcepten en meer.
WUR koppelt zijn losse WKO’s in collectief systeem met WKO-ring
Op donderdag 23 januari organiseerde het Gebruikersplatform Bodemenergie, samen met Wageningen University & Research (WUR), een boeiende workshop over de realisatie van een collectief bodemenergiesysteem.
Handreiking mini- en kleinschalige warmtenetten
Welke informatie heeft een gemeente nodig voor het verkennen, realiseren en opschalen van kleine warmtenetten? Het NPLW en de RES West-Overijssel beschrijven het in een handige handreiking die nu beschikbaar is.
Constructief kennismakingsgesprek minister Hermans en Branchevereniging Bodemenergie
Op 8 januari jl. spraken Tom Meijerink en Frank Agterberg met minister Sophie Hermans (Klimaat & Groene Groei). Het was een prettige kennismaking, waarbij werd gesproken over de Nederlandse warmtepompenmarkt en over bodemenergie.
Programmacommissie neemt afscheid van Björn Kouwenhoven
Op 11 december kwam de Programmaraad van het Gebruikersplatform bijeen om de activiteiten voor 2025 in de steigers te zetten. Maar deze bijeenkomst werd ook gebruikt om afscheid te nemen van Björn Kouwenhoven. Hij was tot zeer recent senior-adviseur Energie bij NS Stations en in die functie lid van de programmaraad van het Gebruikersplatform Bodemenergie.
Begin het nieuwe jaar goed: volg een opleiding bodemenergie!
Branchevereniging Bodemenergie faciliteert dé opleidingen in Nederland ten behoeve van de certificering die verplicht is om werkzaam te mogen zijn binnen onze branche. Naast de reguliere opleidingen verzorgen wij ook opleidingen voor eindgebruikers van bodemenergiesystemen en overheden, om de kwaliteit van de opgeleverde installaties te borgen.
Wcw maakt collectieve systemen binnen gebouw of perceel lastig
Het huidige wetsvoorstel voor de Wet collectieve warmte (Wcw) houdt onvoldoende rekening met gebouwgebonden warmtesystemen en leidt daardoor tot onnodige administratieve lasten voor gemeenten en verhuurders.