Rijksmuseum ontvangt hoogst haalbare duurzaamheidscertificaat

Het Rijksmuseum behoort tot de meest duurzame gebouwen die er bestaan. Als eerste museum ter wereld heeft het Rijksmuseum onlangs het hoogst haalbare duurzaamheidscertificaat behaald: een 5-sterren BREEAM-certificatie.

In 2017 ontving het Rijksmuseum al een 4-sterren BREEAM-certificaat. Een BREEAM-certificaat staat voor een cijfer voor gebouwen voor hun duurzaamheidprestaties. Het Rijksmuseum valt onder de In-Use categorie (reeds bestaand gebouw). In het certificaat staan drie onderdelen centraal: gebouw, beheer en gebruik. De 5e ster heeft het museum verkregen door een hoge ‘score’ op het onderdeel beheer, met name van water, energie en afval.

WKO-schildje

Reeds in 2018 heeft het Rijksmuseum van het Gebruikersplatform Bodemenergie een WKO-gevelschildje ontvangen. Daarmee was het museum het eerste overheidsgebouw waar een WKO-schildje aan de wand prijkt. Een van de voorwaarden voor het mogen voeren van het schildje, is dat het WKO-systeem van het desbetreffende gebouw moet voldoen aan de vergunningseisen van de provincie. Met een bodemenergie-schildje op de gevel kunnen WKO-eindgebruikers en -beheerders hun klanten, bezoekers en andere stakeholders laten zien dat zij bodemenergie benutten.

Jan Mimpen van het Rijksvastgoedbedrijf overhandigde het schildje destijds namens het Gebruikersplatform Bodemenergie aan Gerrit Engberts, hoofd Beheer en Onderhoud van de werktuigkundige installaties van het Rijksmuseum.

Duurzaamheidswand

Gerrit Engberts kreeg toestemming om het schildje op een speciale “Duurzaamheidswand” in het Rijksmuseum te plaatsen. Die wand houdt medewerkers op de hoogte van de activiteiten en projecten die het Rijksmuseum uitvoert op het gebied van duurzaamheid.

Schildje bestellen

Alle leden van het Gebruikersplatform Bodemenergie kunnen een gevelschildje bestellen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de voorzitter van het Gebruikersplatform Bodemenergie, Dick Westgeest.