Veel nieuwe inzichten over warmte- en koudelevering aan appartementen

Circa 170 personen namen op 9 juni deel aan het online kennisevent dat werd georganiseerd door het Gebruikersplatform Bodemenergie. Het centrale thema tijdens dit webinar was warmte- en koudelevering aan appartementencomplexen. Een marktsegment waarin deze energiesystemen nog lang niet altijd probleemloos functioneren. Maar de mogelijkheden zijn groot, zeker als we op steeds grotere schaal onze gebouwen van het aardgas willen loskoppelen.

Het webinar werd geopend door dagvoorzitter Henk van Zoelen. Hij interviewde Pierre Sponslee, interim-directeur bij Woningbedrijf Velsen en Richard van Meersbergen, manager Strategie, Beleid en Organisatie bij Brabant Wonen. In dit gesprek ging het onder meer over het feit dat we veel aandacht moeten besteden aan de bewoners van het appartementencomplex. Niet alleen na de oplevering van de woningen aangesloten op een WKO-installatie, maar ook in de voorbereiding. Neem de bewoner mee bij elke stap die je zet. Beide heren vinden dat we, in algemene zin, in Nederland nog wel wat intensiever met elkaar in gesprek moeten gaan over verduurzaming. Het gaat nu erg vaak over geld en techniek, maar wat te weinig over de noodzaak en het nut van verduurzaming.

Sprekers met diverse achtergronden

De eerste presentatie kwam van Elsa Waljaard, voorzitter van Stichting Betaalbaar Duurzaam Velsen en bewoner van een appartementencomplex met WKO in Velsen. Zij sprak over het gebrek aan kennis bij de bewoners, maar ook bij het woningbedrijf waardoor er hoge kosten ontstonden. Ook in haar presentatie waren kennisoverdracht en communicatie de rode draad. De tweede spreker van de dag was Ivo Everts, directeur van ATES Control. Everts vertelde de deelnemers meer over de reden waarom hij samen met Dick Westgeest de WKO-scan heeft ontwikkeld. Ook ging hij in op de wijze waarop je een WKO-systeem kunt optimaliseren via een WKO-scan.

Gericht op pure dienstverlening

De volgende presentatie kwam van de sprekers Maarten Woudstra en Ronald van Doorn, managers bij warmtebedrijf Econic. Econic heeft de dienstverlening voor de warmtelevering aan enkele appartementencomplexen in Velsen overgenomen. Zij werken daarbij feitelijk voor IJbron, het warmtebedrijf dat onderdeel is van Woningbedrijf Velsen, en dus klant is bij Econic. Namens IJbron verzorgt Econic onder meer het monitoren en optimaliseren van het WKO-systeem maar ook het beantwoorden van vragen van bewoners. De laatste spreker van de dag was Wietse van der Zanden, adviseur installatietechniek en bouwfysica bij Volantis. Hij vertelde dat ze bij Volantis, vanuit een visie op basis van circulariteit en hernieuwbare energie, naar een gezonde leefomgeving streven. Daarin speelt de inzet van bodemenergie een belangrijke rol. Maar de spreker benadrukte ook dat ze bovendien stabiele woonlasten willen bereiken. Dat kan alleen, zo zei Van der Zanden, als de overheid een belangrijke rol vervult. Net als bij riolering of drinkwater ligt er een zware verantwoordelijkheid bij ons collectief.

Wilt u de belangrijkste informatie van dit webinar nalezen, download dan hier het uitgebreide verslag:

Verslag webinar 9 juni 2021

Hieronder de hand-outs met de presentaties downloaden:

1 Presentatie door Henk van Zoelen – dagvoorzitter

2 Presentatie Elsa Waljaard – bewoners en SBDV

3 Presentatie door Ivo Everts – Ates Control

4 Presentatie door Maarten Woudstra & Ronald van Doorn – Econic

5 Presenatie door Wietse van der Zanden – Volantis

Tijdens het webinar zijn ook veel vragen gesteld. Een groot aantal vragen zijn na afloop beantwoord. De vragen en antwoorden vindt u hier:

Vragen en antwoorden n.a.v. webinar 9 juni

Het gehele webinar terugkijken? Dat kan via onderstaande video:

Andere bijeenkomsten