Kennis opdoen en netwerken tijdens Nationaal Symposium Bodemenergie

Veel kennisdeling, interessante discussies en de uitreiking van de WKO Duurzaamheid Award; het Nationaal Symposium Bodemenergie was ook dit jaar weer een succes. Dit jaarlijkse evenement, georganiseerd door het Gebruikersplatform Bodemenergie, vond op donderdag 11 mei plaats in het hoofdkantoor van a.s.r. Bezoekers konden er luisteren naar verschillende presentaties en collega’s uit de wereld van de bodemenergie ontmoeten.

Ruim 100 gebruikers en beheerders van WKO-systemen en andere geïnteresseerden verzamelden zich aan het begin van de middag in het hoofdkantoor van a.s.r. in Utrecht. Zij werden ontvangen met koffie en thee waarna dagvoorzitter Henk van Zoelen hen welkom heette in ‘zaal 1’.  Hij vertelde hoe het dagprogramma eruitzag en trapte daarmee het eerste, plenaire gedeelte van het symposium af.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Vervolgens gaf Van Zoelen het woord aan professor Annelies Huygen. Zij is hoogleraar ‘ordening van energiemarkten’ aan de Universiteit Utrecht en principal consultant bij TNO. Daarnaast maakte ze deel uit van het Expertteam Energiesysteem 2050, dat als opdracht had om te schetsen hoe het klimaatneutrale energiesysteem van Nederland er in 2050 uit moet zien. Huygen zelf richtte zich daarbij op de mogelijkheden van lokale energiesystemen. In haar presentatie vertelde ze hoe lokale warmtenetten een grote bijdrage kunnen leveren.

Verspreid over drie zalen vonden gelijktijdig parallelsessies plaats omtrent de drie thema’s van dit symposium; Innovaties & optimalisatie bij bodemenergie’, ‘Energietransitie in de bestaande gebouwde omgeving’, ‘Toepassing van bodemenergie in de energietransitie’. Na in totaal negen sessies spraken de deelnemers druk na over de opgedane en gedeelde kennis.

Wil je meer lezen? Download dan hier het verslag Nationaal symposium 11-05.

Kon je niet aanwezig zijn of wil je de handouts van de parallelsessies nog eens teruglezen? Dat kan hier:

  1. Presentatie Annelies Huygen – Op naar energiepositieve wijken
  2. Presentatie Paul Hartenberg – a.s.r. op weg naar Parijs proof
  3. Presentatie Marijn Beekman – Ontwikkelingen bij (bodemgewonden) warmtepompen
  4. Presentatie Ivo Pothof – Opschaling bodemenergie bestaande bouw
  5. Presentatie Gertjan de Joode – Innovaties maken TEO-installaties toekomstbestendig
  6. Presentatie Michiel van der Vight – Moderne wijkaanpak, buurtgerichte uitvoeringsprogramma om over te stappen op een bodemsysteem
  7. Presentatie Wietse van der Zande – Nieuwe (bodem)energie voor iedereen!
  8. Presentatie Wouter de Haan & Jan Westerweel – Bodemenergie voor verduurzaming bestaande gebouwen van Deltares in Delft
  9. Presentatie Henk Witte – Interferentie, ontwerp en planning van geclusterde gesloten bodemenergiesystemen
  10. Presentatie Frits Verheij & Christiaan van Soest – Toepassing van bodemenergie in de energietransitie
  11. Presentatie Sander van der Wilt – Optimalisatie energielevering aan Provinciehuis Drenthe

Andere bijeenkomsten